з нашою фундаментальною інженерною освітою ти будеш справжнім фахівцем у будь-якій сучасній галузі!

Міжнародна науково-технічна конференція

«Матеріали та технології в інженерії – МТІ» 

Мaterials and Technologies in Engineering (MTE-2023)

Основним стратегічним принципом міжнародної та наукової діяльності Луцького національного технічного університету є інтернаціоналізація його освітньої та наукової діяльності як основи інтеграції в міжнародний освітній та науковий простір та як засобу утвердження на міжнародній арені.

Луцький національний технічний університет щорічно підвищує наукові показники ефективності та престижності в міжнародних та українських рейтингах. Другий рік поспіль війна в Україні вплинула на всі процеси, що відбуваються в нашій країні. Нові надзвичайно складні виклики постали й перед наукою України.

Сьогодні ЛНТУ в тилу, ми перебуваємо у відносній безпеці, намагаємося використати цю можливість, максимально підтримувати та співпрацювати з науковцями.

Тому цього року кафедра прикладної мехаінки та мехатроніки розпочинає нову міжнародну конференцію для залучення вітчизняних та міжнародних партнерів до наукового простору ЛНТУ та України. А головне – допомогти нашій українській молоді отримати якісні наукові знання та утвердитися в житті, знайти своє місце у великому світі можливостей.

Ідея виникнення МТІ-2023 зародилася в ряді певних обставин та великим бажанням окремих її організаторів.

Справа в тому, і це не секрет, що останнім часом, в силу певних обставин, деякі конференції проводять для того, щоб ПРОСТО ЇХ ПРОВЕСТИ, АБО ПО НАКАТАНІЙ ДОРІЖЦІ, АБО ЗГАСАЄ ЕНТУЗІАЗМ ОРГАНІЗАТОРІВ. Це не завжди цікаво, стає банальним явищем та згашає «науковий пил» учасникам.

Тому, зокрема у нашому університеті, команда МТІ започатковує якісно новий принцип та підхід до організації та проведення міжнародних конференції.

А саме, команда МТІ-2023 вперше у ЛНТУ для проведення конференції розробила спеціальний інформативний сайт (mte.lntu.edu.ua), де розміщена вся необхідна інформація з можливістю подачі заявки на участь. Це практикують і успішно використовують багато українських та закордонних організаторів подібних наукових заходів.

Вперше було залучено до всіх комітетів конференції МТІ-2023 людей, які реально допомагають її організації, зокрема і магістра. Може не зовсім статусних, але дієвих та практичних. Бо статусу конференція набуває під час та після її проведення.

Вперше в ЛНТУ було запропоновано гібридний варіант можливості публікації статей, матеріали яких представлені для участі у конференції, в журналах, що індексуються в міжнародних базах.

Учасниками нашої міжнародної конференції стали 227 українських та 28 закордонних вчених, які подали у співавторстві 88 тез доповідей.

Учасники МТІ-2023 представлені 31 українськими навчальними закладами вищої освіти, 11 науковими установами України та 18 закордонними освітньо-науковими центрами.

У майбутньому команда МТІ планує організовувати наступні конференції, і є вже напрацювання попередні, у проведенні ДРУГОЇ такої міжнародної конференції. Є вже певна узгодженість з закордонними вченими та координаторами відповідних програм з ЛНТУ.

У планах є під конференцію подавати статті за матеріалами у індексовані збірники та журнали та піднімати її статус на міжнародному рівні.

Команда МТІ-2023 з ентузіазмом та великим натхненням буде продовжувати розвивати даний науковий захід, запрошує усіх учасників до співпраці.

Наукова співпраця ЛНТУ з міжнародними та вітчизняними партнерами тривала, триває та буде тривати. Команда МТІ-2023 у цьому впевнена.

З Білостоцькою політехнікою в ЛНТУ довгі роки співпраці та реалізація спільних проектів.

Останнім часом дружні відносини отримали нове дихання, розпочалася плідна та конструктивна робота, а це і стажування наших викладачів в політехніці Білостока, і спільні публікації, проекти.

Зокрема з спікером МТІ-2023 professor Krzysztof Jan Kurzydłowski плідна співпраця триває понад рік. Доцент кафедри матеріалознавста ЛНТУ Наталя Імбірович проводить експерименти поверхневого стану біосумісних покриттів на титанових сплавах. 

Освітня складова забезпечується співпрацей з завідувачем відділу робототехніки та мехатроніки Білостоцької політехніки professor Pawłuszewicz Ewa, членом програмного комітету МТІ-2023, з якою є певні перспективи та робочі шляхи реалізації отримання подвійного диплому для студентів усіх освітніх програм факультету транспорту та механічної інженерії.

Професор кафедри товарознавства та експертизи в митній справі, д.т.н., декан факультету митної справи, матеріалів та технологій ЛНТУ Валентина Ткачук перебувала як запрошений професор у Політехнічному університеті Барі (Італія) протягом 3 місяців.

Впродовж цього періоду, науковиця провела цикл семінарів на тематику підвищення екологічності моторних палив, чим викликала жвавий інтерес серед професури даного ЗВО. Були проведені лекції для магістрів кафедр Хімічних технологій та Механічної інженерії.

А головним результатом плідної роботи професора Валентини Ткачук стало запрошення та, як результат, візит провідного світового вченого професора Віченцо Берарді на конференцію МТІ-2023.

Впродовж років співпраці, надзвичайно дружні відносини нам вдалося вибудувати із колегами з Політехнічного Інституту Браганси (Португалія). Наші науковці та студенти пройшли не одне стажування на базі партнерського ЗВО, здобувачі навчаються за програмою подвійного диплому, а професори політехніки Браганси не раз були серед спікерів та поважних гостей ЛНТУ.

І саме професор Луїс Рібейро з Політехнічного інституту Браганси виступив як спікер МТІ-2023 онлайн з цікавою науковою доповіддю на науковому заході.

Викладачі ЛНТУ систематично проходять міжнародне наукове стажування в Політехніці Браганса, студенти навчаються за програмою подвійного диплому та проходять навчальне стажування. Ще однією з складових співпраці ЛНТУ та Політехніки Браганси є спільне виконання науково-інженерних проектів, стартапів на базі обох університетів.

Національна наукова співпраця з ЗВО та науковими установами – це багаторічна, систематична, цілеспрямована та ефективна дружба, яка підкріплюється спільними публікаціями, спільними зустрічами на різноманітних конференціях, конструктивними діалогами та простою підтримкою один одного.

ЛНТУ є як постійним організатором різного роду наукових заходів, так і постійним співорганізатором спільних конференцій, «круглих столів», наукових зустрічей та дебатів тощо.

Партнерські та дружні відносини склалися з багатьма університетами та науковими закладами України.

Особливо теплі та міцні науково-дружні відносини склалися з Львівською політехнікою, Івано-Франківським університетом нафти та газу, Сумським державним університетом, Київською політехнікою, Чернігівською політехнікою, Тернопільським національним технічним університетом ім. Пулюя, Вінницьким національним технічним університетом, Херсонською морською та Донбаською машинобудівної державними академіями.

Науково дружимо з академічними науковими установами НАН України – Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича, Інститут надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля, Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка.

Команда МТІ-2023, ЛНТУ і далі вірить у подальшу наукову міжнародну та вітчизняну співпрацю з нашими партнерами, а також впевнена у Перемозі України та вірить у мир у всіх його проявах.

В нелегкий час ми всі зібрались,

І нас поєднує одне –

Давно з наукою побрались,

В душі у нас це не мине!

 

Від нас подяка Збройним силам,

Хай береже вас завжди Бог!

Бо Ваші мужні й сильні крила

Оберігають від тривог!

 

Щоб Перемога швидше настала,

Русня пішла в незабуття!

Щоб Україна процвітала,

Всім нам найкращого життя!!!

 

P.S. Фото роботи конференції МТІ-2023 

 

P.P.S. Оргкомітет щиро дякує учасникам за підтримку та активну, конструктивну участь у організації, проведенні МТІ-2023.

P.P.Р.S. Далі буде…)

Команда МТІ-2023 та колектив кафедри прикладної механіки та мехатроніки

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *