з нашою фундаментальною інженерною освітою ти будеш справжнім фахівцем у будь-якій сучасній галузі!

Передача наукового досвіду член-кореспондентом НАН України Клименком С.А. здобувачам PhD ЛНТУ ОНП «Прикладна механіка»

У рамках підготовки здобувачів вищої освіти за освітньо-науковою програмою «Прикладна механіка» для аспірантів, магістрів, науково-педагогічних працівників ЛНТУ 20 квітня 2023 року відбулася наукова дискусія-бесіда з відомим вченим – Клименком Сергієм Анатолійовичем.

Сергій Анатолійович має величезні наукові здобутки – член-кореспондент НАН України, доктор технічних наук, професор, заступник директора з наукової роботи Інституту надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, академік Академії технологічних наук України. Вчений в галузі матеріалознавства інструментальних матеріалів, процесів механічної обробки металів, зношення різального інструменту, технології машинобудування, технологічного забезпечення якості та експлуатаційних властивостей деталей машин.

Завдячуючи науковим дослідженням С.А. Клименка створено нові високоефективні технології обробки наплавлених і напилених захисних покриттів, зміцнених сталей, зносостійких чавунів. Вчений розробив конструкції різальних інструментів, які дають можливість використовувати в конструкціях машин нові перспективні матеріали, які забезпечують їх надійність, довговічність та конкурентоспроможність.

Навчально-наукова співпраця між ЛНТУ та Інститутом надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України в особі Клименка С.А., Розенберга О.О., підкріплена відповідними договорами, триває ще з 90-х років минулого століття за завідування проф. Гордєєва О.Ф., проф. Рудя В.Д., а тому «майтер-класи» для аспірантів та магістрів кафедри стали звичною традицією. Тема чергової лекції: «Створення надтвердих композитів для сучасних різальних інструментів (на прикладі PcBN)».

З вступним словом виступив завідувач кафедри прикладної механіки та мехатроніки Ростислав Редько, який привітав учасників заходу, серед яких були здобувачі рівня PhD, магістратури, їх наукові керівники, НПП ЛНТУ, декан ФТМІ Ігор Мурований та запрошені фахівці з дружнього Ковельського ФПЕК.

Розпочав свою презентацію Сергій Анатолійович з перспектив розвитку виробничо-промислового комплексу України, зокрема з тенденцій вдосконалення технологій матеріалообробки та особливостей високошвидкісної обробки, в т.ч. обробки без застосування змащувально-охолоджуючих засобів, внаслідок чого можна зменшити витрати на механообробку до 30% і підвищити її екологічність.

Сергій Анатолійович розповів про довготривалий процес створення високопродуктивних ріжучих інструментів із захисними покриттями і змінними пластинами, який супроводжувався численними науковими дослідженнями, і представив у своїй презентації головні результати цих досліджень.

Наявність захисного покриття в контактних поверхнях інструменту призводить до зміни механіки та фізико-хімії контактної взаємодії його та заготовки у зоні різання. Покриття на інструменті протистоїть абразивному та адгезійному впливу складових оброблювального матеріалу, мінімізує дифузію і можливість розчинення елементів свого матеріалу в оброблювальному матеріалі, хімічну взаємодію з матеріалом інструменту, окислення оксигеном повітря, а також повинне бути досить в’язким, щоб протистояти відколу і руйнування різальних кромок інструменту.

Використання інструменту, оснащеного кубічним нітритом бору PcBN із захисними покриттями, призвело до підвищення надійності інструменту на стадії виготовлення, збільшення періоду стійкості, інтенсивності режимів різання та інформаційної функції.

Ріжучі інструменти, виготовлені в Інституті надтвердих матеріалів, успішно використовуються на багатьох машинобудівних підприємствах України, зокрема на АТ «Мотор Січ», ТОВ «Луцький ремонтний завод «Мотор» і ін.

По завершенні лекції відбулась жвава дискусія присутніх науковців, зокрема проф. Марчука В.І., проф. Рудя В.Д., доц. Шимчука С.П. та ін., на запитання яких Сергій Анатолійович надав вичерпні відповіді, підкріплені його науковими здобутками.

В кінці свого виступу Сергій Анатолійович подякував усім присутнім за змістовну дискусію та висловив щирі надії щодо успішної підготовки здобувачів третього (освітньо-наукового рівня) вищої освіти в ЛНТУ.

Зі свого боку щиро дякуємо видатному вченому Клименку С.А. за прекрасну лекцію для наших здобувачів та науковців!

 

Кафедра прикладної механіки та мехатроніки

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *