з нашою фундаментальною інженерною освітою ти будеш справжнім фахівцем у будь-якій сучасній галузі!

Лекція видатного науковця Юрія Миколайовича Кузнєцова для здобувачів PhD спеціальності 131 Прикладна механіка

 В рамках навчально-наукової співпраці ЛНТУ та НТУУ КПІ ім. І. Сікорського 13 квітня 2023 року відбулася лекція видатного науковця-практика д.т.н., професора Юрія Миколайовича Кузнєцова на тему: «Виклики «Індустрія 4.0» перед науково-бізнесовою спільнотою і погляди у майбутнє оновлення України».

З вітальним словом виступив завідувач кафедри прикладної механіки та мехатроніки Ростислав Редько, який представив учасників заходу, серед яких були присутні здобувачі PhD ОНП «Прикладна механіка», їх наукові керівники, магістри, НПП кафедри та інші науковці ЛНТУ.

Модератор заходу навів коротку науково-біографічну довідку про доповідача. Юрій Миколайович Кузнєцов – професор, доктор технічних наук, заслужений винахідник УРСР, заслужений працівник народної освіти України, заслужений викладач НТУУ “КПІ”, Doctor Honoris Causa ТУ-Габрово (Болгарія), віце-президент ГО «Національна АН вищої освіти України». Автор більше 1000 наукових робіт, 65 книг, понад 400 винаходів, корисних моделей, промислових зразків, творів науки та «ноу-хау», 2 стандартів СРСР на затискні і подавальні цанги, 8 керівних матеріалів та технічних умов (ТУ) з проектування і виготовлення цангових і безцангових затискних патронів нових конструкцій. Підготував 13 докторів та 44 кандидатів технічних наук для України, Узбекистану, Болгарії, В’єтнаму, Йорданії і Лівану.

Основна задача освіти – сформувати креативний стиль мислення у молоді, яка здібна творити і розв’язувати складні міждисциплінарні завдання, ефективно і своєчасно відгукуючись на нагальні потреби суспільства в Україні.

© Кузнєцов Ю.М.

Основна задача науки – в умовах викликів «ІНДУСТРІЇ 4.0» і наближення «ІНДУСТРІЇ 5.0» з використанням міждисциплінарного системного підходу відкрити природню гармонію систем поглядів у певній галузі знань і оволодіти стратегією наукового передбачення.

Основна задача бізнесу – забезпечити зростання добробуту людей, якості життя, мирного майбутнього України і підняття її авторитету на світовому просторі.

Як зазначив знаний науковець, майбутнє України – це високорозвинена суверенна індустріально-аграрна Європейська держава, основним гаслом якої має стати «Випередити, не наздоганяючи!» замість «Догнати і перегнати!»

Основний шлях – використовуючи генетичні програми в живій природі, що містять інформацію про минуле, сьогодення і майбутнє в сфері науки, освіти та виробництва, здійснити інноваційний прорив.

«Основний творець – Природа, а Людина – одне з неперевершених її творінь і творець за своєю подібністю», резюмував доповідач.

Далі Юрій Миколайович представив концепцію створення верстатів і машин нових поколінь із застосуванням міждисциплінарних аналогій в складних системах різного природного і антропогенного походження, що розвиваються в часі. Зокрема – агрегатно-модульного принципу компоновок з використанням перспективних інформаційних технологій та інтелектуальних комп’ютерних систем.

Мобільні роботи довільної орієнтації у просторі – новий вид робототехніки. Створення цього виду робототехніки продиктоване необхідністю виконання технологічних операцій в екстремальних умовах, небезпечних для перебування людини, що є актуальною науково-технічною проблемою сьогодення.

Перехід від існуючої моделі розвитку суспільства при «ІНДУСТРІЇ 4.0» до нової, що в «ІНДУСТРІЇ 5.0», передбачає людиноцентриські технології, спрямовані на підсилення фізичних можливостей, творчого та інтелектуального потенціалу, підвищення якості і довголіття людини, а молоді науковці та аспіранти мають стати рушієм цього процесу.

Після завершення презентації науковці та аспіранти задали чимало конструктивних запитань, на які отримали вичерпні відповіді.

В кінці свого виступу Кузнєцов Ю.М. подякував усім присутнім за змістовну дискусію та висловив щирі надії щодо успішної підготовки здобувачів третього (освітньо-наукового рівня) вищої освіти в ЛНТУ нової генерації.

Зі свого боку щиро дякуємо видатному вченому Кузнєцову Ю.М. за пізнавальну лекцію для наших науковців!

 

Кафедра прикладної механіки та мехатроніки

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *