з нашою фундаментальною інженерною освітою ти будеш справжнім фахівцем у будь-якій сучасній галузі!

«МАТЕРІАЛИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ В ІНЖЕНЕРІЇ» – 2024

Наука – важливий елемент діяльності будь-якого закладу вищої освіти, будь-якого університету. Коли у суспільстві говорять про університети, розглядають, перш за все, освітні процеси. Це не зовсім і не завжди правильно. Тому що без науки жоден ЗВО не буде повноцінним університетом, інститутом, академією. Тому ЗВО мають підтверджувати не лише свою освітню, а й наукову складову у різних акредитаціях, ліцензування, конференціях, тренінгах тощо.

Наукова діяльність університету — важлива складова його функціонування як ЗВО у процесі підготовки висококваліфікованих фахівців. Вона має ґрунтуватися на тісній інтеграції освіти і наукових досліджень. І не лише в межах університету, а й на національному та міжнародному рівнях.

Наукові конференції виступають однією з форм розповсюдження нової інформації. У сучасному інформаційному просторі ЗВО відіграють важливу роль у розвитку науки, освіти і культури. При оцінювані ЗВО також береться до уваги кількість міжнародних науково-практичних семінарів, конференцій, інших заходів, організованих відповідним закладом, а також матеріали (у тому числі збірники тез доповідей) конференцій.

Функціонування науки загалом, наукових організацій і кожного наукового співробітника в теперішніх екстремальних умовах пов’язано з багатьма надзвичайними за складністю чинниками й ризиками, що кардинально порушують усталений порядок наукової діяльності та становлять потенційну загрозу для наукового процесу, а також для нормального повноцінного життя науковців.

Зокрема, пандемія COVID-19 за короткий термін змінила засоби комунікації дослідників як в Україні, так і на міжнародному рівні. Значно поширилася дистанційна робота науковців, що негативно впливає на рівень ефективності наукової діяльності та не сприяє позитивному творчо-психологічному запалу.

А повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року фактично поставило вітчизняну науку на межу виживання. Частина наукового потенціалу України опинилася на тимчасово окупованій території. Постраждала інфраструктура багатьох інститутів, особливо значних руйнувань зазнали багато ЗВО у прифронтових регіонах. Є втрати серед наукового персоналу (значна кількість науковців мусила евакуюватись у західні регіони України або виїхати за кордон).  Cтаном на 22 червня 2023 року 75 ЗВО та 126 закладів фахової передвищої освіти були пошкоджені або повністю зруйновані.

У стінах креативного, прогресивного, стильного та амбітного Луцького національного технічного університету відбулася II-а Міжнародна науково-технічна конференція «Матеріали та технології в інженерії» МТІ-2024, робота якої тривала 14, 15 та 16 травня і організована кафедрою прикладної механіки та мехатроніки ЛНТУ.

За свій не надто великий період роботи МТІ (Матеріали та технології в інженерії) стала своєрідним пізнаваним брендом, як в Україні так і за кордоном, яка черговий раз об’єднала однодумців та долучила до своєї роботи нових науковців та освітян (робота МТІ-2024, День1)

ВІДЕО РОБОТИ _ ДЕНЬ 1

Як відомо, наука є однією з форм людської діяльності з найвищим рівнем інтернаціоналізації. Тому більшість проблем у національній науці, породжених екстремальними умовами, фактично виходять за національні межі й набувають дедалі загальнішого характеру. Внаслідок цього наука України отримує відчутну моральну, фінансову і творчу підтримку від багатьох національних наукових спільнот і міжнародних наукових організацій (робота МТІ-2024, День 2)

ВІДЕО РОБОТИ _ ДЕНЬ 2

Цьогоріч II-а Міжнародна науково-технічна конференція МТІ-2024  відбувалася під егідою проєкту OPTIMА, який спрямований на впровадження ідей та практик відкритої науки в Україні для підвищення якості освітніх послуг. Залучення до українських наукових конференцій молодих дослідників у різних наукових сферах та їх менторство допоможе забезпечити чітку та прозору роботу МТІ-2024 із єдиними принципами академічної доброчесності (робота МТІ-2024, ОPTIMA).

По-справжньому наука твориться в тиші, там, де можна неофіційно виказати свій сумнів, почути реакцію на нього, дообдумувати, дообговорювати окремі спірні питання чи нові концепції разом у вузькому форматі у більшому інтервалі часу.

Конференція – це завжди розмови та дискусії не лише на секціях, а й у перервах за кавою, на обіді, дружній вечері; це неформальна та проста можливість обговорити інші наукові супутні питання (робота МТІ-2024, неформальне продовження)

 

Науковий світ – глобальний. Наука не зосереджується в інституційних або національних рамках. Науковцям взагалі потрібне постійне спілкування. Якщо вони хочуть знати про найновіші наукові тренди та стан розвитку науки, то мусять стежити за дослідженнями одне одного.

Конференція – це, зазвичай, обговорення того, що ще не було опубліковане, це обговорення ідей, які тільки визрівають. А також це спосіб апробації. Можливо, після виступу, після критики науковець перегляне деякі свої підходи, позиції. Знову ж таки, в цьому випадку треба збирати всіх зацікавлених, а зацікавлені не лише в Україні. Тобто міжнародне спілкування потрібне завжди!

Наука розвивається у постійному діалозі. Відсутність широкого наукового спілкування та контексту, коли немає з чим порівнювати власні здобутки призводить до стагнації, а потім і до профанації дослідницької праці.

Міжнародна наукова конференція – це можливість побачити більш широко нові сфери досліджень провідних науковців, зустріти вчених, яких знаємо тільки з публікацій, познайомитися із молодими перспективними науковцями. Міжнародні конференції – це і висока інтелектуальна планка, яка задається провідними вченими, і продуктивний обмін освітньо-науковими ідеями (робота МТІ-2024, інтеграція науки в освітній процес).

Луцький національний технічний університет щорічно підвищує наукові показники ефективності та престижності в міжнародних та українських рейтингах. Сьогодні ЛНТУ в тилу, ми перебуваємо у відносній безпеці, намагаємося використати цю можливість, максимально підтримувати та співпрацювати з українськими та зарубіжними науковцями.

Цьогорічна зустріч МТІ-2024, як і попередня, ще раз підтвердила наше бажання обмінюватися думками, цікавитися сучасними науковими проблемами, відкривати для себе нові можливості, невимушено обмінюватися поглядами та просто підтримувати і дружити! В нинішніх умовах це особливо цінуєш! Без цього наука не буде існувати та жити!

 

Головний менеджер конференції Олександр Повстяной та команда МТІ-2024

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *