з нашою фундаментальною інженерною освітою ти будеш справжнім фахівцем у будь-якій сучасній галузі!

БАЗА ДАНИХ SCOPUS: ВМІСТ, ПІДТРИМКА, ВИДАВЦІ.

17 січня 2023 року в Луцькому національному технічному університеті було проведено методичний семінар на тему «Усе про особисті профілі у SCOPUS!» у змішаному форматі. До даного заходи активно долучилися працівники кафедри прикладної механіки та мехатроніки та аспіранти ОНП «Прикладна механіка.

Scopus – це величезна база даних, яка була створена у листопаді 2004 року компанією Elsevier. Ця платформа є джерелом великої кількості статей, рефератів, цитування. До її складу входить більше 5000 міжнародних видавців. Журнали, що індексуються цією базою даних, публікують новітні дослідження, світові огляди у різних галузях науки (техніка, медицина, соціальні та гуманітарні науки, мистецтво тощо).

Зустріч розпочала проректор з науково-педагогічної роботи та досліджень, доктор економічних наук, професор Олена Лютак, яка акцентувала на важливості публікування власних досліджень науково-педагогічних працівників та їх цитування, адже це є одним з важливих критеріїв оцінки ефективності нашого ЗВО.

У свою чергу директор бібліотеки ЛНТУ Світлана Бакуменко наголосила, що розпочинаючи свою науково-публікаційну кар’єру, вчений або аспірант публікує свої роботи у міжнародних виданнях, що індексуються у наукометричних базах даних. Першим кроком, що ідентифікує його у цих платформах, є створення профілю автора. Для успішної діяльності науковець має знати про головні нюанси роботи з системою Scopus, основні функції бази даних, про авторський профіль науковця в Scopus, актуальні зміни, інструменти пошуку та метрики.

Для наукометричних баз даних дуже важливі цілісність, актуальність та повнота контенту, який вони індексують. На прикладі бази даних Scopus, також розглянули, які існують причини вилучення, відкликання, заміни та видалення статті з бази даних.

Аудиторія та цитування. Міжнародна база даних охоплює величезну аудиторію. Якщо журнал представлений у ній, це підвищує шанси, що важливі роботи прочитає та процитує велика кількість науковців.

Вплив журналу. Індексація видання розширює вплив журналу. Завдяки аудиторії та активному цитуванню, його показники зростають, авторитет, відповідно, також.

Вибір наукових організацій. Величезна кількість Університетів надають перевагу Scopus у контексті реалізації державних вимог щодо наукових публікацій. Тому попит на публікації у журналах, що індексуються в Scopus, стимулює вітчизняні видання увійти у список саме цієї бази даних.

Розвиток науки. Багато журналів намагаються потрапити до Scopus, бо обирають шлях розвитку. Міжнародна репутація вимагає від компанії «Elsevier» висувати високі вимоги до академічної експертності журналу.

Враховуючи вищезазначені критерії, індексація у Scopus для сучасного науковця – це випробування, постійний ріст, робота, пошук якісного матеріалу та невпинний баланс на високому рівні публікаційно-видавничої справи, але водночас багато перспектив та можливостей.

Дякуємо організаторам за змістовну та конструктивну доповідь на даному семінарі!

Колектив кафедри прикладної механіки та мехатроніки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *